Hulp bij het regelen van je hypotheek?

Heb je voldoende kennis van hypotheken? Ben je in loondienst? Dan kun je wellicht met wat hulp zelf je hypotheek regelen. Dit kan je behoorlijk in je advieskosten schelen. Zelf je hypotheek aanvragen heet een execution only hypotheekaanvraag. Vanwilligen Vermogensraad BV kan je daarbij helpen.

Vanwege jarenlange ervaring in de financiële wereld word ik regelmatig gevraagd om mee te kijken bij een hypotheekaanvraag. En ik vind het nog steeds plezierig om te doen. Sinds 2002 ben ik financieel planner en daarvoor was ik al hypotheekspecialist. Ik houd de permanente educatie hiervoor bij als ook de benodigde scholing voor de WFT(Wet op het financieel toezicht). Samen met mijn zoon Floris die werkt op een helpdesk voor hypotheken kunnen wij je aanvraag begeleiden. Floris volgt de studie makelaardij en vastgoed en heeft het benodigde WFT diploma.

Maar voor we jou bij een online hypotheekaanvraag helpen, neem onderstaande informatie door en vorm je mening .

SOORT HYPOTHEEK
Hypotheken moeten door een starter op de huizenmarkt afgelost worden in 30 jaar om voor aftrek van hypotheekrente in aanmerking te komen. De belangrijkste vormen van hypotheken zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Weet je wat de voor- en nadelen van de verschillende vormen zijn? Dan ben je al een eind op weg om zelf een keuze te maken. Voor de aankoop van de woning mag je in 2020 maximaal 100 % van de marktwaarde lenen. De regels zijn onder andere op de website van de vereniging eigen huis te vinden.

Annuïteitenhypotheek (bron: Wikipedia)

Lineaire hypotheek (bron: Wikipedia)

NATIONALE HYPOTHEEKGARANTIE
Kijk altijd eerst of je met de aankoopprijs van je woning (in 2020 maximaal € 310.00) en je inkomen in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek garantie. (NHG). Je betaalt voor NHG eenmalig een borgtochtprovisie van 0,7% over de totale lening. Omdat deze borgtochtprovisie aftrekbaar is van de belasting én je met NHG vaak een lagere rente betaalt, heb je deze kosten meestal snel terugverdiend.

ZELF BEREKENEN
Op internet zijn er verschillende rekenmodules om je maandlasten te berekenen. Bijvoorbeeld op de site van; bereken het. Hierbij willen wij met alle plezier meekijken of je de juiste gegevens invoert en of de uitkomsten correct zijn.

Je moet, als je zelf een hypotheek regelt, altijd de kennis en ervaringstoets doorlopen. Dit is verplicht gesteld door de AFM. (de autoriteit financiële markten)

COMPLEET UIT HANDEN GEVEN
Een compleet hypotheekadvies via een tussenpersoon kost al snel tussen de € 2500 en € 3000. Deze zogenaamde advieskosten zijn in plaats van de afsluitprovisie gekomen. Ook worden er vaak nog apart afhandelingskosten in rekening gebracht. Het voordeel van een tussenpersoon kan zijn dat hij verschillende aanbieders voor jou kan vergelijken. Toch zal de vergelijking beperkt blijven tot de partijen waarmee hij een cont(r)act heeft.

De grootbanken, (ABN AMRO, ING en RABO-Bank) zijn over het algemeen voordeliger met de advieskosten dan de tussenpersoon. De banken hebben hun adviseurs in loondienst. Ze zullen alleen een advies over hun eigen producten kunnen geven. De kosten bij een grootbank voor het regelen van een hypotheek liggen tussen € 1150 en € 2000.

EXECUTION ONLY
Wanneer je kiest voor een execution only (afsluiten zonder advies) hypotheekaanvraag en je vraagt Vanwilligen Vermogensraad BV mee te kijken, dan kost dit € 400,- inclusief BTW. Afhankelijk van welke online hypotheekverstrekker je kiest, zal deze nog afhandelingskosten in rekening brengen, maar dat zal beperkt zijn. Ons tarief geldt alleen voor de eerste hypotheek en voor mensen in loondienst. Voor ondernemers geldt een ander tarief, neem daarvoor contact met ons op.

Gefeliciteerd met de aankoop van je woning! We helpen je graag bij je online hypotheekaanvraag.

Richard van Willigen